Open Joodse Huizen in ‘s-Hertogenbosch en Vught

Op 29 en 30 april wordt in ’s-Hertogenbosch voor de tweede keer en in Vught voor de derde keer Open Joodse Huizen georganiseerd. Voormalige woningen van Joodse ingezetenen die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter op transport werden gesteld en vermoord zijn op die dagen open voor het publiek om de ontroerende verhalen te horen van deze slachtoffers van de Holocaust.

Die verhalen worden in ’s-Hertogenbosch ook verteld in de voormalige synagoge (nu de Toonzaal) en in de L.W. Beekmanschool, waar veel Joodse kinderen destijds onderwijs hebben gevolgd.

Een impressie van Open Joodse Huizen 2016. Hier in Huize Muyserick te Vught.

Bij de verhalenvertellers zijn huidige bewoners en familieleden van de omgebrachte Joodse plaatsgenoten. Tal van vrijwilligers, onder andere van het Nationaal Monument Kamp Vught en het Vughts Museum, zorgen voor de ontvangst van de bezoekers.

Een uitgewerkt programma komt over twee weken ter beschikking. Het initiatief in Den Bosch en Vught maakt deel uit van een landelijk netwerk, dat eind april en begin mei in veertien gemeenten Open Joodse Huizen organiseert.

Zie voor meer informatie: www.sprekendeherinneringen.nl.