Oproep Frederik Hendrik heeft succes

In Petrusbode nr. 25 van november 2016 deed Frederik Hendrik een oproep tot financiële steun voor zijn legerplaats. Een oproep die door artikelen in het Brabants Dagblad en Het Klaverblad werd ondersteund.

oproep

Artikelen in het Brabants Dagblad en Het Klaverblad.

Het Vughts Museum heeft 6000 euro nodig om de legerplaats zoals deze in 1629 was in 3D zichtbaar te maken en hoopt dus op nog vele gulle gaven. Een week na deze eerste oproep staat de teller op 1875 euro.

Frederik Hendrik beloont gulle gevers Iedereen die een financiële bijdrage doet wordt beloond met in ieder geval een afbeelding van de legerplaats 1629 en een uitnodiging voor de voorvertoning.

Daarbij komt extra:

  • Bij 50 euro: een pen van Vughts museum
  • Bij 75 euro: een pen van het Vughts Museum en het boek “Highlights van Vught”
  • Bij 100 euro: een pen van het Vughts Museum, het boek “Highlights van Vught” en een 3D print van de Lambertuskerk en -toren
  • Bij 500 euro: een pen van het Vughts Museum, het boek “Highlights van Vught”, een boek over het middeleeuwse kartuizerklooster in Vught en een 3D print van de Lambertuskerk en -toren
  • Bij 1000 euro: een pen van het Vughts Museum, het boek “Highlights van Vught”, boeken over het middeleeuwse kartuizerklooster in Vught en over de tachtigjarige oorlog in de Meijerij en een 3D print van de Lambertuskerk en -toren.

Waarom doet Frederik Hendrik deze crowdfunding?

Pieter Kok, die eerder al een rondvlucht over de Linie van Frederik Hendrik maakte, bouwde in de afgelopen maanden Maurick, de kerken en huizen van Vught in 1629 op om straks in de Petrus te laten zien hoe Vught er toen uit zag. Dat is een arbeidsintensief project, zeker omdat het de bedoeling is dat museumbezoekers straks door het oude Vught kunnen dwalen. Om dat mogelijk te maken is geld nodig. Vandaar dat het museum een beroep doet op Vughtenaren om dit project te ondersteunen.

Dat kan door een eenmalige bijdrage over te maken op het banknummer van het museum: NL91 RABO 0115 2881 55 onder vermelding van Vught 1629.

Om deze 3D presentatie mogelijk te maken streeft het Vughts Museum naar een bedrag van 6000 euro. Het Vughts Museum is een Culturele ANBI instelling waardoor belastingaftrek mogelijk is. Er zijn verschillende bedragen die kunnen worden overgemaakt. Als je je soldaat van de Prins voelt, kun je 25 euro overmaken. Een sergeant maakt 50 euro over. Een luitenant draagt 75 euro bij en een kapitein 100 euro. Alle bijdragen zijn welkom, maar generaal ben je pas als je 500 euro overmaakt.

Wie het ongelofelijke bedrag van 1000 euro of meer wil overmaken, is de kapitein-generaal, de Prins zelf. Welke Vughtenaren helpen ons dit mooie project te realiseren. Dan kun je straks bijna 400 jaar terug in de tijd en zeggen: daar heb ik aan meegewerkt.

De twee middeleeuwse kerken van Vught, de de Sint-Lambert op de Helvoirtseweg (toen Dorpsstraat) en de Sint-Pieter op het Maurickplein

De twee middeleeuwse kerken van Vught, de Sint-Lambert op de Helvoirtseweg (toen Dorpsstraat) en de Sint-Pieter op het Maurickplein.

Hoe zat het ook al weer in 1629?

Als opperbevelhebber van het Staatse leger belegerde Frederik Hendrik in 1629 de Spaanse vestingstad ‘s-Hertogenbosch. Als hoofdkwartier koos hij kasteel Maurick. Het centrum van Vught gebruikte hij als legerplaats. Overal stonden tenten en kanonnen. De toren van de Lambertuskerk werd gebruikt als uitkijkpost om Den Bosch in de gaten te houden. De meeste huizen lagen in de driehoek Marktveld en Maurickplein, Taalstraat en Dorpsstraat. Landhuizen, zoals Spreeuwenburg en Kouwenberg, werden opgenomen in de verdedigingswal rond het dorp. De Dommel was afgedamd en stond nagenoeg leeg. Aan de overzijde van Maurick lag Out-Herlaer, waar de prins zijn buitenlandse gasten huisvestte.