Herdenking Vughtse gesneuvelden in Indonesië

Op 15 augustus werd bij het Indiëmonument in de Kapellaan het eind van de Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht en werd stilgestaan bij de Vughtse gesneuvelden in de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd (1945-’49). In de stromende regen herdacht locoburgemeester Peter Pennings deze Vughtse slachtoffers. Wie waren zij?

Kranslegging door Wethouder Pennings

J.H. van Laarhoven werd op 16 mei 1926 in Vught geboren. Als soldaat werd hij na de Tweede Wereldoorlog uitgezonden naar Nederland-Indië, waar hij terecht kwam in de dekolonisatieoorlog. Hij was infanterist en maakte deel uit van 5-13 Regiment Infanterie op Java. Op 19 januari 1949 sneuvelde hij bij Sla-Ung. Hij werd begraven op het Ereveld Kenbang Kuning te Surabaya.

J.L.M. Theunissen werd op 1 augustus 1915 in Abcoude geboren. In 1942 diende hij als luitenant-vlieger en waarnemer bij de luchtmachtafdeling van het Koninklijk Nederlands-Indische Leger (KNIL). Tijdens de aanval van Japan op Nederlands-Indië bombardeerde hij vanuit Noord-Borneo Japanse schepen. Hij ontving daarvoor het vliegerkruis. Vervolgens kreeg hij een voorgezette training in de Verenigde Staten, onder andere op de Lockheed L-12. Na zijn terugkeer in Indië ging hij vliegen met de B-25 Mitchelbommenwerper. Hij was inmiddels bevorderd tot reserve kapitein. Voor zijn optreden ontving hij voor de tweede keer het vliegerkruis. Op 2 juli 1946 moest zijn vliegtuig een noodlanding maken bij Pakanbaru op Sumatra. Op de grond werd de bemanning gedood door vijandelijk mitrailleurvuur.

J.P. Verbiezen werd op 8 juni 1919 geboren in Breskens (Zeeuws-Vlaanderen). Hij nam dienst bij de Koninklijke Marechaussee en werd uiteindelijk opperwachtmeester. Op 27 september 1948 kwam hij om het leven bij een motorongeluk in Buitenzorg. Hij werd begraven op het Ereveld Menteng Pulo in Jakarta. Op 10 januari 1951 werd hem postuum de Bronzen Leeuw toegekend. In Terneuzen komt zijn naam ook voor op het Indiëmonument voor omgekomen militairen uit Zeeuws-Vlaanderen.