Vughts Museum tijdens de Open Monumentendag 2016

Zondag 11 september vindt in Vught de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. Het Vughts Museum doet daar al jaren aan mee en zorgt ervoor dat een aantal monumenten open kunnen voor het publiek. Dit jaar treden vrijwilligers van het Vughts Museum op als gastheren en -vrouwen in het Vughtse Raadhuis, de Vughtse toren, de Petruskerk en het Koetshuis van Zionsburg.

In het Raadhuis worden bezoekers tussen 11.00 en 17.00 u. ontvangen met thee en koffie en kunnen zij de recent opgenomen film ‘Vught en het water’ van Ellen van Kempen bekijken. Deze film gaat straks deel uit maken van de vaste tentoonstelling van het Vughts Museum in de Petrus.

Opnamen “Vught en het Water” (2016)

Vrijwilligers van het Nationaal Monument Kamp Vught zijn óók in het Raadhuis aanwezig en verzorgen daar rondleidingen door het gebouw.

Lambertuskerk

Op die zondag kunnen bezoekers van 11.00 tot 17.00 u. ook de Vughtse toren beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over het centrum van Vught.

In de directe omgeving van de toren ligt Zionsburg, ooit de plek waar de Duitse Orde een Commanderie had en de pastoors leverde voor de Sint-Lambertusparochie. In de vorige eeuw werd het langgoed bewoond door leden van de familie Marggraff. De laatste bewoner, mr. Ewald Marggraff, kwam in 2003 om bij een brand die zijn villa verwoestte. Terwijl de villa nog steeds een ruïne is, is het koetshuis van Zionsburg inmiddels gerestaureerd. Dat koetshuis kan dit jaar voor het eerst worden bezichtigd tussen 11.00 en 17.00 u.

Brand Zionsburg in 2003

Koetshuis Zionsburg gerestaureerd

Ook gerestaureerd is de Petruskerk. Toch wacht het gebouw nog op de nieuwe inrichting voor het Vughts Museum, de bibliotheek, stichting Anders Bezig Zijn en de Wereldwinkel. Wie de nog lege kerk met zijn fraaie architectuur en de schilderijen van Charles Grips wil bekijken, kan daar op 11 september van 11.00 tot 17.00 u. terecht.