Kopieën van Rembrandt op kasteel Maurick

Regelmatig voorziet het Vughts Museum personen en instellingen van informatie en foto’s. Daarmee gebeuren dan soms verrassende dingen. Zo vroeg Klaas van Leengoed, de nieuwe uitbater op kasteel Maurick, om afbeeldingen van het kasteel en van Vught tijdens het beleg van ’s-Hertogenbosch door Frederik Hendrik in 1629. Van die afbeeldingen worden kopieën gemaakt om op te hangen in de zalen van Maurick. Portretten van Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms hangen er al. Die portretten bevatten een speels element: Frederik Hendrik heeft een mobieltje in zijn hand en Amalia een lipstick.


In een andere zaal hangen replica’s van twee Rembrandts, die nu in het Metropolitan Museum in New York te bewonderen zijn. Eeuwenlang hingen die schilderijen op Maurick. Het verhaal gaat dat deze Rembrandts ooit op Maurick werden gebruikt om op de achterkant roet op te vangen als de schoorstenen werden geveegd… Het Vughts Museum heeft foto’s van deze portretten, die genomen werden toen de kunstwerken werden verkocht. Ze brachten samen 56.000 gulden op! Jammer dat deze schilderijen uit Vught verdwenen zijn.