Komend weekend: Open Joodse Huizen

Arthur Einhorn met in stempel twee ‘Sperren’ (verklaring dat betrokkene ‘bis auf weiteres’ niet wordt gedeporteerd.

Op 30 april en 1 mei vindt de vijfde editie plaats van Open Joodse Huizen. In huizen en andere gebouwen van waaruit joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd, worden persoonlijke herdenkingen gehouden. Het project Open Joodse Huizen, dat in 2012 ontstond in Amsterdam, sluit aan bij de interesse van veel bewoners en buurtgenoten in de (voor- en naoorlogse) joodse geschiedenis van hun huis, straat of buurt. Er is veel belangstelling voor deze intieme manier van herdenken; de afgelopen jaren groeide het programma dan ook uit naar steeds meer deelnemende steden. Vorig jaar sloot Vught zich aan bij dit initiatief. Dit jaar wordt het project in zestien steden georganiseerd, waaronder in Vught en (een deel van) ’s-Hertogenbosch.

Het programma in Vught en ’s-Hertogenbosch

Tijdens Open Joodse Huizen vertellen directe getuigen, hun nazaten, buurtbewoners en geïnteresseerden over het (voor- en naoorlogse) joodse leven. Er wordt gesproken ook over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer. Dat gebeurt op Helvoirtseweg 35 en 174, Gogelstraat 7, Van de Pollstraat 50, Van Beresteynstraat 8, Zuid-Oosterlaan 9 en Dijk van Maurick 1 (Huize Muijserick). Verhalen worden ook verteld op het terrein van Reinier van Arkel in gebouw “Magnolia”. Allescafé De Gereghthof (Marktveld 8) is het centrale informatiepunt op beide dagen. Ook daar worden in de achterzaal een aantal sprekende verhalen verteld over Vughtse gezinnen die afgevoerd werden omdat ze Joods waren.

Zuidoosterlaan 9 Vught

In ’s-Hertogenbosch wordt aandacht besteed aan de Joodse slachtoffers die gewoond hebben aan de Van der Does de Willeboissingel en de Willem van Oranjelaan. Daar woonden op acht adressen Joodse Bosschenaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn afgevoerd naar vernietigingskampen en daar zijn vermoord. In vijf van deze huizen worden zij herdacht: op de Van der Does de Willeboissingel nummer 26, 28, 31, 35 en 45. Twee families worden herdacht in de dr. L.W. Beekmanschool (op nummer 14). Die school telde aan het begin van de oorlog veel Joodse leerlingen. Ook hun verhaal wordt in de school verteld.

Herdenkingstegels                                                                                                         

Vorig jaar werden op initiatief van het Nationaal Monument Kamp Vught en het Vughts Museum door de gemeente Vught herdenkingstegels geplaatst bij tien voormalige woningen van Joodse slachtoffers. Dit jaar worden nog twee tegels onthuld: op Zuidoosterlaan 9 en op Park Voorburg. Daarmee hebben alle Joodse Vughtenaren een herdenkingstegel gekregen met daarop hun namen en de datum en plaats waar ze zijn vermoord.

 Plaatsen en tijden                                                                                                    

In Vught en ‘s-Hertogenbosch openen de eerste huizen op 30 april om 10.00 uur hun deuren. Bezoekers zijn welkom op de tijden die in het schema zijn vermeld. Er is niet een doorlopend programma; u kunt alleen op de vastgestelde tijden de huizen bezoeken. Ook gelden maximum aantallen bezoekers per huis. De toegang is overal gratis.

Wilt u meer informatie over het programma van Open Joodse Huizen 2016? Bezoek de website openjoodsehuizen.nl.

Voor het Vughtse en Bossche programma kunt u terecht op de websites van Open Joodse Huizen Vught en Den Bosch sprekendeherinneringen.nl  en het Nationaal Monument Kamp Vught  ( http://www.nmkampvught.nl )