Archeologieproject op de Koningslinde

Henk Smeets geeft uitleg

Wim Kievits heeft aandachtig gehoor

Afgelopen maand organiseerde basisschool De Koningslinde voor groep 3 tot en met 5 een project over archeologie: ‘de tijddetectives’. Het project begon met het zoeken naar scherven en andere objecten op een grasveld bij de school. Daar werd ook een ‘schatkist’ gevonden met voorwerpen. Daarna gingen de kinderen die objecten schoonmaken en voorzien van een label. Ze werden daarbij geholpen door Wim Kievits, lid van de Monumentencommissie, en Henk Smeets, voorzitter van het Vughts Museum. In de dagen daarna gingen de kinderen verder met het project. In een kast werd een museum ingericht met de gelabelde voorwerpen. Ze brachten ook zelf vondsten en boeken mee van thuis. De Bossche archeoloog Stefan Molenaar kwam de kinderen vertellen over zijn werk. Op 4 februari werd het project afgesloten met een presentatie aan kinderen en ouders van de resultaten. Uit het Vughts Museum werden archeologische vondsten tentoongesteld die afkomstig waren uit het Stadhouderspark en het Isabellaveld: helmen en andere vondsten uit de Tweede Wereldoorlog en kanonskogels van vierhonderd jaar geleden, het beleg van Den Bosch door Frederik Hendrik. Wim, Stefan en Henk kregen van de kinderen als dank een serie tekeningen over opgravingen.