Open Monumentendag 2016

Open Monumentendag 2016, in het weekend van 10 en 11 september, staat in het teken van Iconen en symbolen. Met historische èn hedendaagse symbolen en iconen kan aandacht worden gevraagd voor zeer uiteenlopende gebouwen, maar ook voor accenten in het (straat)landschap en iconen en symbolen in de monumenten zelf.

Met het thema Iconen en symbolen sluit de Open Monumentendag ook aan bij het Jheronimus Bosch-Jaar 2016. Jeroen Bosch, die leefde van circa 1450 tot 1516, kan met recht de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland genoemd worden. Geboren als Jheronimus van Aken bracht de schilder zijn hele leven door in

s-Hertogenbosch. Hij voelde zich zo verbonden met zijn stad dat hij vanaf circa 1488 zijn schilderijen begon te signeren met ‘Jheronimus Bosch’. Al meer dan vijfhonderd jaar weet Jheronimus Bosch bewonderaars wereldwijd te boeien met zijn eigenzinnige symboliek en zijn verbeeldingskracht. Daarom is ’s-Hertogenbosch, de stad van Jheronimus Bosch, gekozen om in september 2016 de aftrap te geven van de 30ste Open Monumentendag.

St.Jan ‘s-Hertogenbosch