Nieuw deel Vughtse Historische Reeks

IJzeren Man: Hotel De IJzeren Man was tijdens de oorlog een NSB-bolwerk. Op 28 mei 1942 gebruikte Anton Mussert er ‘een eenvoudige maaltijd’ (Beeldbank WO II).

Op woensdag 4 november 2015 werd in het raadhuis voor genodigden het veertiende deel gepresenteerd van de Vughtse Historische Reeks (VHR). Dit deel opent met een uitgebreid verhaal van Nel van der Heijden Rogier over het basisonderwijs in Vught (1800-1920), verluchtigd met diverse oude schoolplaten. Cees Slegers tekent voor een biografie over Theo Voets oftewel ’t boerke van Cromvoirt, een landelijk bekend alternatief genezer uit de vorige eeuw. Hanneke Das-Horsmeier neemt ons mee naar de kunstwerken die de raadzaal van Vught sieren en schreef ook een kort artikel over de Vughtse ambtsketen. Kitty de Leeuw besteedt in het fotokatern aandacht aan de kleding van de gewone man en vrouw in Vught, waarbij ze vooral put uit de collectie van Jaap Hannema. In Huize Bergen was van 1951 tot 1967 een internaatsopleiding tot kraamverzorgster gevestigd. Mirjam Lambermon schetst haar geschiedenis en sprak diverse oud-leerlingen. Mieke Kolster-van der Lugt dook in het verleden van hotel De IJzeren Man, een hotel met een rijke en turbulente geschiedenis en waar menig Vughtenaar en Brabander heeft gedanst. Hoewel Vught veel villa’s telt, kende het eind negentiende eeuw ook een ‘sloppenwijkje’: de Piekenhoek. Ad van den Oord beschrijft de armoede in die periode en hoe de Vincentiusvereniging daarmee omging. Ten slotte besteedt Ottie Thiers uitgebreid aandacht aan hoe op het voormalig concentratiekamp Vught een moderne gevangenis (Nieuw Vosseveld) verrees. Het zeer gevarieerde deel 14 van de Vughtse Historische Reeks kost € 24,95 en is te koop in de Bruna-winkels (Moleneindplein 35 en Marktveldpassage 7-9).