Kidnappers op Zionsburg

In 2007 verscheen ‘Het geheim van Zionsburg’, een fantasierijk verhaal over dit Vughtse landgoed in het centrum van Vught. Allerlei gebeurtenissen uit vroeger eeuwen werden met elkaar en met Zionsburg verbonden om uit te monden bij de fatale brand waarbij Ewald Marggraff in 2003 omkwam. Naar het voorbeeld van de ‘Da Vinci Code’ werd een aaneenschakeling van complottheorieën gepresenteerd. Het boek was destijds een bestseller in Vught. Maar het was en bleef een verzonnen verhaal.Afgelopen jaar publiceerde journalist Alexander Münninghoff, oud correspondent in Moskou, de geschiedenis van zijn familie, ‘De stamhouder’, een boeiend verhaal over een steenrijke grootvader met een zakenimperium in Letland, een vader die dienst neemt bij de SS om te strijden tegen de Sovjet-Unie, gebroken huwelijken en een kind (Alexander zelf) dat als stamhouder door grootvader wordt weggehaald bij zijn moeder.

Een boeiend boek dat al de vijfde druk beleefde. Een verhaal dat na 232 bladzijden ineens in Vught terecht komt, en wel op Zionsburg! Nadat het echtpaar Dirk Sopers en Louise Marggraff de kleine Alexander in Palenberg (Duitsland) hebben gekidnapt en verdoofd, wordt hij wakker ‘in een bed in een witgepleisterde kamer die met zijn romaanse vensterbogen wel iets weg had van een kloostercel’. Hij wordt verzorgd door een Surinaamse vrouw, die hem daarna naar beneden brengt, naar een grote serre. ‘Door de geopende tuindeuren zag ik een betegeld terras en daarachter een groot grasveld, waar vijftig meter verderop onder een paar beuken een gezelschap dames en heren aan een lange, feestelijk gedekte tafel zat. (…) De dames waren luchtig maar stijlvol gekleed, de heren allen in net pak, hoewel de meesten vanwege de warmte hun colbertje hadden uitgetrokken. Er werd veel gerookt, gedronken en gepraat.

Het tableau uit een Siciliaanse maffiafilm’. Alexander herkende onder anderen zijn grootvader, zijn vader en zijn stiefmoeder. ‘Er waren ook een paar mensen die ik niet kende, zoals de man die lachend mijn hand pakte en “Welkom op mijn kasteel! Welkom op Zionsburg” riep: Ewald Marggraff, broer van de vrouw die me ontvoerd had en die nu naderbij kwam en, ook lachend, haar naam zei: “Louise. Tante Louise voortaan”. Ik ben Joseph Sopers, oom Joseph, je toeziend voogd’.Zo komt in het boek van Münninghof een nieuw geheim van Zionsburg aan het licht, maar dit keer niet verzonnen.