Een boerderij uit de late steentijd

Tot nu toe zijn archeologische vondsten in Vught en Cromvoirt vooral gelegenheidsvondsten geweest. Ze zijn interessant, maar zeggen weinig over de manier waarop in vroeger tijden geleefd en gewoond werd. Dat is wel het geval met een vondst die onlangs in Cromvoirt werd gedaan. Aan de Deutersestraat in Cromvoirt zijn namelijk sporen ontdekt van een boerderij uit de late IJzertijd (tussen 500 en 250 vóór Chr.). Het is een boerderij van het zogenaamde Haps-type (een boerderijvorm die begin 20ste eeuw voor het eerst in Haps werd ontdekt).

Uit de gevonden sporen valt op te maken dat het gaat om een woonboerderij van 8 bij 25 meter. Om de boerderij bevinden zich sporen van bijgebouwtjes op palen die gebruikt zijn voor de opslag van de oogst. De sporen werden ontdekt tijdens een archeologisch onderzoek bij een nieuwbouwproject. Dat betekent dat ze binnenkort niet meer zichtbaar zullen zijn. De vondsten zijn echter in kaart gebracht en gefotografeerd. Er komt een gedetailleerd rapport over de opgraving.

Scherm van de veldcomputer van één van de archeologen. Linksboven zijn tussen de aanduidingen WW22 en WP24 de resten te zien van de boerderij. De gelijkmatige puntenrijen (4, 6, 8 en 9 punten) zijn sporen van opslaghuisjes.

Bezoek van de archeologische dienst van Den Bosch en de Vughtse Monumentencommissie aan de opgraving. In de grond zijn paalgaten te zien van een opslaghuisje.