Catalogus Barak 1B

Zoals bekend werkten het Vughts Museum en het Museum Maluku (Moluks Museum) intensief samen met het Nationaal Monument Kamp Vught (NMKV) om de vervallen barak 1B te restaureren en te voorzien van een tentoonstelling over de vier groepen die in Kamp Vught hebben verbleven: de concentratiekampgevangenen, Duitse évacués uit het grensgebied met Nederland, gevangenen van het interneringskamp direct na de oorlog en Molukse ex-KNIL-militairen met hun gezinnen. Intussen maakt de barak deel uit van het NMKV en zijn al veel bezoekers komen kijken.

Dat leverde overwegend tevreden reacties op, maar ook één kritiekpunt: bezoekers wilden graag informatie over de tentoonstelling mee naar huis nemen en de folder over Barak 1B werd te mager gevonden. Intussen is in dat gemis voorzien. Jeroen van den Eijnde, Henk Smeets en Brigitte de Kok hebben een museumgids samengesteld: ‘Barak 1B. Als muren konden spreken’. Met teksten van Ottie Thiers, foto’s van Jan van de Ven en een zeer fraaie vormgeving van Neon ontwerpers is een indrukwekkend boek tot stand gekomen, dat bezoekers als blijvende herinnering mee naar huis kunnen nemen. De prijs is laag gehouden: € 10,–. Te bestellen bij het NMKV.