Aandacht voor ‘Joodse huizen’

In 2013 verscheen in deel 13 van de Vughtse Historische Reeks een artikel over de Joodse slachtoffers uit Vught, die door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog via Kamp Westerbork zijn getransporteerd naar de vernietigingskampen en daar werden vermoord. In diverse Europese landen wordt getracht de herinnering aan de Holocaustslachtoffers levend te houden door bij hun voormalige woningen hun namen te vermelden. Dat gebeurt ook in tal van Nederlandse gemeenten. Oók in onze regio, bijvoorbeeld in ’s-Hertogenbosch, Oss, Tilburg en Zaltbommel. Daar is in het trottoir ter hoogte van de voormalige woningen van Joodse slachtoffers een tegel aangebracht met daarop de namen van de slachtoffers en de plaats en de datum van hun overlijden.

Het Nationaal Monument Kamp Vught en het Vughts Museum hebben voorgesteld om ook in Vught de Joodse slachtoffers te herdenken door bij dertien woningen in Vught een bescheiden tegel in het trottoir aan te brengen. Het College van B&W heeft positief gereageerd op dit voorstel. Daarom zal de burgemeester ter gelegenheid van de zeventigjarige herdenking van de bevrijding van Nederland op 2 mei van dit jaar de tegels onthullen. Aansluitend zal een initiatiegroep ‘Open Joodse Huizen’ op 2 en 3 mei in een aantal huizen waar in de oorlog Joodse slachtoffers woonden een bijeenkomst houden, waar over die slachtoffers wordt verteld. Dit initiatief vindt plaats in samenwerking met het Joods Historisch Museum in Amsterdam.