Expositie Jacques Frenken – zijn Vughtse periode

Op vrijdag 12 december opent wethouder Wilbert Seuren om 20.00 uur de tentoonstelling ‘Jacques Frenken – zijn Vughtse periode’. Jacques Frenken, geboren in 1929, woonde van 1931 tot 1953 en van 1959 tot 1975 in Vught. Uit die laatste periode stammen bekende en soms ook omstreden werken zoals zijn ‘doorgezaagde heiligenbeelden’. Hij spijkerde 365 spijkers in een madonnabeeld en spoot het zilver. Een crucifix monteerde hij op een schietschijf. Het zijn juist deze werken die hun weg naar diverse musea hebben gevonden. Frenkens Vughtse periode wordt nog door andere thema’s en technieken gekenmerkt. Die zullen allemaal te zien zijn op de komende tentoonstelling.

Heel boeiend zijn ook zijn panoramisch getekende landschappen. Frenken verbeelde kenmerkende visuele elementen uit het Brabantse landschap in een sterke eigen tekenstijl.Céline Rutten maakte de Vughtse periode van Jacques Frenken actief mee. Zij heeft in binnen- en buitenland gewerkt als reportageredacteur voor de VNU-dagbladen en later voor Wegener. Zes jaar lang had zij elke veertien dagen een eigen pagina met een interview met opvallende mensen. In 2011 verscheen haar boek ‘Gesprekken met Dick Bruna’. Tijdens de opening zal Céline ingaan op de betekenis van het werk van Frenken uit die tijd.

De expositie wordt gehouden in Villa Bleyenburg in Vught (hoek Raadhuisstraat/Ploegstraat) en duurt tot en met 1 februari 2015. De villa is tijdelijk beschikbaar gesteld door het Vughtse gemeentebestuur en is speciaal voor deze tentoonstelling opgeknapt door vrijwilligers van het Vughts Museum. Een fantastisch prestatie!

In bijgevoegde folder leest u veel meer informatie over het Jacques Frenken.

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Entree: € 2,–.