Collectie Regiment Wielrijders terug in Vught

Het ministerie van Defensie is bezig met de inrichting van een Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Collecties van belangrijke musea, zoals het Legermuseum in Delft, worden daarin ondergebracht. Het gevolg is dat veel van de bestaande legermusea worden gesloten. Eén daarvan is het Infanteriemuseum in de Harskamp. In dit museum stond een tentoonstelling over het Regiment Wielrijders, dat voor de tweede Wereldoorlog zijn thuisbasis had op de Isabella Kazerne. Toen die kazerne gesloten werd, verhuisde de Wielrijderscollectie naar de Harskamp. Wim Kievits, voorzitter van de Stichting Isabella Kazerne ontdekte dat in de Harskamp gezocht werd naar een locatie waar de tentoonstelling in zijn geheel naar toe zou kunnen.

De stichting, de gemeente Vught en het Vughts Museum besloten te proberen de Wielrijderscollectie weer naar Vught te halen. Dat lukte. In de week van 10 november zorgden een aantal vrijwilligers voor het inpakken van de tentoonstelling in de Harskamp, waarna de Genie in Vught met vervoer hielp om alles naar Isabella over te brengen. De collectie bevat een fraaie maquette van de Isabella Kazerne, een miniatuur opstelling van het Regiment Wielrijders, poppen met uniformen uit 1940 en de daarbij behorende fietsen en heel veel foto’s. De collectie is overgedragen aan het Vughts Museum. Die heeft de objecten inmiddels inbruikleen gegeven aan de Stichting Isabella Kazerne, die er op Isabella een tentoonstelling mee gaat inrichten