Nieuwe boeken

Afgelopen maand verschenen twee boeken van Vughtenaren. Bert Oomen schreef over Vught in de tweede Wereldoorlog: ‘Ze bouwen daarginds een concentratiekamp’ (Adr. Heinen Uitgevers). Oomen geeft een interessant overzicht van het leven in de nabijheid van Kamp Vught en beschrijft de dilemma’s waar ‘gewone’ mensen mee geconfronteerd werden. Hij probeert dat te doen met ‘de ogen van toen’ en niet met wijsheid achteraf.  

Die ogen van toen komen ook terug in een boek van Max Cahen (‘In vrede en vriendschap’, uitgeverij Aldus), waarin hij al wandelend door de stad het Joodse leven beschrijft van vóór de Tweede Wereldoorlog. Zijn verhaal wordt aangevuld met een indrukwekkende hoeveelheid foto’s en toelichtende artikelen van Aart Vos over antisemitisme en Joodse vluchtelingen in ’s-Hertogenbosch en Arnoud-Jan Bijsterveld over het belang van verhalen over gewone mensen.