Jacques Frenken in Bleyenburg

Het Vughts Museum is dicht. Maar dat betekent niet dat de activiteiten stilliggen. In september organiseerde het museum – eerst in het Raadhuis en toen in de bibliotheek – de tentoonstelling ‘Vught. Van knooppunt naar Knelpunt’ over het verkeer door Vught. In oktober/november volgden vier historische lezingen (in samenwerking met de bibliotheek en de Vughtse Historische Reeks). En van 13 december 2014 tot en met 1 februari 2015 vindt een grote expositie plaats met kunstwerken van Jacques Frenken onder de titel ‘zijn Vughtse periode’. Frenken, geboren in 1929, woonde van 1931 tot 1953 en van 1959 tot 1975 in Vught. Uit die laatste periode stammen bekende en soms ook omstreden werken zoals zijn ‘doorgezaagde heiligenbeelden’. Hij spijkerde 365 spijkers in een madonnabeeld en spoot het zilver. Een crucifix monteerde hij op een schietschijf. Het zijn juist deze werken die hun weg naar diverse musea hebben gevonden. Frenkens Vughtse periode wordt nog door andere thema’s en technieken gekenmerkt. Die zullen allemaal te zien zijn op de komende tentoonstelling. Heel boeiend zijn ook zijn panoramisch getekende landschappen. Frenken verbeelde kenmerkende visuele elementen uit het Brabantse landschap in een sterke eigen tekenstijl.

De tentoonstelling zal worden gehouden in villa Bleyenburg, op de hoek van de Raadhuisstraat en de Ploegstraat. De gemeente heeft deze villa tijdelijk ter beschikking gesteld aan het dakloze Vughts Museum. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag, van 14.00 tot 17.00 uur (op Eerste Kerstdag, Oud- en Nieuwjaar gesloten). Entree: € 2,–.