Herdenking sluiting Kamp Vught

Op 5 september j.l. herdacht Vught de sluiting van Kamp Vught in 1944, precies zeventig jaar geleden. Onder invloed van – onjuiste – berichten over de snelheid waarmee de geallieerden oprukten, werden op Dolle Dinsdag de meeste gevangenen met treinen overgebracht naar Sachsenhausen en Ravensbrück. In de weken daarvóór waren al een paar honderd gevangenen op Lunet II geëxecuteerd. Op de herdenkingsdag presenteerde Marieke Meeuwenoord in Barak 1B de handelseditie van haar proefschrift over Kamp Vught: ‘Het hele leven is hier een wereld op zichzelf’. ’s Avonds vertoonde de NCRV op TV de documentaire ‘Tussen hemel en hel’ van Joost Ceelen over de ervaringen van acht voormalige gevangenen van het kamp. Het Vughts Museum heeft beide projecten ondersteund. Voor de kaft van haar boek koos Marieke Meeuwenoord een illustratie uit de collectie van het museum: ‘Concert in Vught blok 2 – voorjaar 1944’ van de hand Arie Emens.