Doe mee en steun het “Ongelukkige Schepzel” uit Vught

Jenneke Nicolaas van Hal, geboren in Vught, trouwde in 1737 in Helvoirt met Harman van IJrsel. Toen zij hoogbejaard was, werd zij ziek. Op 29 november 1797 schreef het gemeentebestuur van Vught aan Jan van de Goor, municipaal in Helvoirt deze brief (zie foto). Armoede was in de 18e eeuw een veel algemener maatschappelijk verschijnsel dan nu. Om te voorkomen dat er teveel armlastige nieuwkomers een beroep zouden doen op de plaatselijke armenkas, moesten zij een borgbrief van hun geboorteplaats of laatste woonplaats overleggen.

Deze borgbrief laat op een ontroerende wijze zien hoe ‘gemeenten’ zorgden voor armen. Maar met een beetje pech, niet de gemeente waar je woonde.In het kader van de Maand van de Geschiedenis houden De Nederlandse Archieven de verkiezing “Stuk van het jaar”. Het Brabant Historisch Informatie Centrum (BHIC) nomineert dit jaar deze brief uit 1797 van het Vughts dorpsbestuur over de zorg voor de oude en gebrekkige Jenneke.

Voor meer info en om uw stem uit te brengen ga naar: www.stukvanhetjaar.nl/bhic