Bekende Vughtenaren

Als het Vughts Museum straks zijn deuren weer opent in de Petruskerk, zullen er naast oude, vertrouwde thema’s óók nieuwe onderwerpen aan bod komen. Eén daarvan is een databank met gegevens over ‘BV-ers’ (bekende Vughtenaren). Via een beeldscherm zullen korte biografieën kunnen worden opgeroepen, indien mogelijk vergezeld van een foto of portret. Het gaat daarbij niet alleen om BV-ers van nu, maar óók uit het verleden. Al meer dan een jaar zijn een aantal vrijwilligers bezig met het verzamelen van gegevens en het schrijven van biografieën.

De bewoner van het oude Leeuwenstein: J.H. van Heurn

Een paar voorbeelden. Zo schreef Mira Ficq-Weijnen over de kartuizerprior Hubertus van Loon, Martien Verreijt over bestuurder en historicus Johan Hendrik van Heurn en Geert van de Brand over advocaat en politicus Karel van Rijckevorsel. Else van Helmond beschreef het leven en werk van schilders uit de familie Slager. Over een andere Vughtse kunstenaar (Paashuis) vertelt Marja den Ouden. De geschiedenis van diverse Vughtenaren uit de Bataafs/Franse tijd werd onder meer opgetekend door Urijan Poerink (Jacob van Beresteijn), Paul van Poppel (H.B. Martini) en Henk Smeets (minister van Financiën Gogel).

Minister Joseph Luns woonde in zijn jeugd in Vught in de Kleine Gent

Ook andere ministers woonden in Vught en komen dus in de databank: Van Agt, Albregts, Luns, Sassen, Teulings en Wijers. Ook nog levende BV-ers komen aan bod. Zo schreef René Ficq over de president van de Hoge Raad Corstens. Aandacht is er ook voor de talrijke Vughtse sporters (Kortbeek, Schulting en Tahamata), mensen uit de entertainmentindustrie (Verlinde) en de muziekwereld (Kievits). Verder komen bekende dorpsfiguren in de databank, zoals Hanneke met d’rn Ezel en Piet Schuurmans als zelfbenoemde verkeersregelaar. In deze categorie past ook Jan Viool (Arnold van Somere), straatmuzikant en

pauselijke zouaaf. Als de Petrus straks opengaat is dit project nog niet af. Ook daarna wordt doorgewerkt om zoveel mogelijk BV-ers een plaatsje te geven in de databank.