Lees als eerste MuseumNieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Nieuwe bestemming kerkbanken bij Taleninstituut Regina Coeli

Het Vughts Museum gaat ‘ontzamelen’, want de depots raken vol en de opslag van grotere objecten bij Strang is niet ideaal en kost geld. Voor een aantal objecten dat nauwelijks of geen relatie heeft met Vught, Helvoirt of Cromvoirt of met Vughtenaren, zal een passende andere bestemming worden gezocht. Ook sommige grote voorwerpen die wel iets met Vught te maken hebben, maar waarvoor geen plaats is in de depots en in de expositie in DePetrus, kunnen voor ‘ontzamelen’ in aanmerking komen. Zo hebben we een nieuwe eigenaar gevonden voor drie eikenhouten kerkbanken met knielbankjes: het Taleninstituut Regina Coeli. De banken

Graniet van Mauthausen in Holocaustmuseum

Op 10 maart opende de koning het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Vier dagen later bezochten Menno Schrijver en Urijan Poerink van de werkgroep registratie van het Vughts Museum deze indrukwekkende expositie. Op een opvallende plaats in de permanente expositie ligt het stuk ‘graniet van Mauthausen’, een circa 40 kilogram zware steen, die het Vughts Museum voor 15 jaar in bruikleen heeft gegeven aan het Holocaustmuseum.

Op speurtocht in het verleden van Vught

Het kennismaken met de geschiedenis van Vught is ook voor kinderen leuk en leerzaam. Vooral als je dat kunt doen door het lopen van spannende speurtochten. De speurtochten zijn verkrijgbaar bij de balie van DePetrus en kosten 2 euro. Steeds duikt in deze tochten ‘Pietertje’ op, het popje dat gevonden is tijdens de restauratie van DePetrus. Hij vormt de mascotte van het Vughts Museum en is het speurtochthulpje voor kinderen. Als de speurtocht klaar is en de kinderen langs de balie gaan om hun potlood terug te brengen, ontvangen zij nog een aardigheidje!

Museumweek 2024

30 maart 2024 – 05 april 2024 Tijdens de Nationale Museumweek kun je je Museumkaart delen met een ander; wees welkom! Ken je in Vught het Nationaal Monument Kamp Vught, het  Geniemuseum en het Vughts Museum al? Met ruim 500 andere musea nemen we deel aan de Nationale Museumweek. Leen tijdens de Museumweek (30 maart t/m 5 april) samen met 1,5 miljoen andere kaarthouders je Museumkaart uit, of leen er zelf een van een familielid of bekende. De voorwaarden zijn eenvoudig: Je moet de échte Museumkaart tonen aan de balie (geen kopie of foto van de kaart); Per Museumkaart heeft 1

Marianne Briels in kwartaalkast Vughts Museum

Vier keer per jaar besteedt het Vughts Museum in DePetrus aandacht aan werk van Vughtse kunstenaars. Het werk mag een kwartaal worden geëxposeerd in de Kwartaalkast. In het tweede kwartaal van 2024  is de kast voor Marianne Briels.