Lees als eerste de Petrusbode

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

De winkeltjes groeien in het Vlierthonk

Terwijl Tini Drijvers langzaam maar zeker op gang komt met de inbouw in de Peteruskerk, wordt elders in Vught hard gewerkt aan de inrichting van het nieuwe culturele hart van Vught. In het Vlierthonk, waar het Vughts Museum zijn noodkantoor heeft, verrijzen op de eerste verdieping de winkeltjes die straks in de Petrus gewijd zullen zijn aan oude ambachten: de schilderswinkel van Van Hooff, de kapperszaak van Van Lamoen, de zadelmakerij van Daamen en een oude timmerwinkel. Het timmerwerk is bijna klaar. Daarna worden de winkeltjes geschilderd en ingericht. Een bouwploeg bestaande uit beheerder Jan Brekelmans en de vrijwilligers Karel

Voorlichting in het Klaverblad

Afgelopen maand startte in het Klaverblad een serie interviews over het Petrus-project. Museumvoorzitter Henk Smeets beet de spits af, gevolgd door aannemer Tini Drijvers. Vertegenwoordigers van andere partijen in het project zullen in de komende maanden volgen. De bedoeling van de serie is om de lezers van het Klaverblad te vertellen wat straks in het nieuwe culturele hart van Vught allemaal gaat gebeuren. De interviews worden afgenomen door de gemeentelijke voorlichtster Marijke de Jong. De foto’s bij de artikelen zijn van Ben van Amelsfort. Lees het volledige artikel.

Zomerschool: lezing en rondleiding

Het Vughts Museum leverde ook dit jaar weer een bijdrage aan de zomerschool, een initiatief van Stichting Anders Bezig Zijn en Ouderen Samen. Henk Smeets nam een groep mee bij een tocht door het centrum van Vught en vertelde over de ontstaansgeschiedenis van Vught, de strijd tegen het water en over oude monumenten en hun beroemde bewoners. Na een kopje koffie in Hemels en een bezoek aan de Petruskerk werd bijvoorbeeld stilgestaan bij het geboortehuis van de grondlegger van het Nederlandse belastingstelsel, Alexander Gogel, de eerste minister van Financiën. Via ‘de Binnenpad’ (de Torenstraat) en de Lambertuskerk werd in de

Textielmuseum adviseert

Twee vrijwilligsters van het Vughts Museum, Maya Simonse en Gorettie van Doorn, gaan in de komende maanden aan de slag om het textiel in de collectie van het Vughts Museum te inspecteren en waar nodig te restaureren. Ze krijgen daarbij steun van Rosalie Swagermakers, collectiebeheerder van het Textielmuseum in Tilburg. Samen hebben ze de afgelopen maand een groot deel van de Vughtse collectie bekeken. Het oordeel was over het algemeen positief. Wel zijn er enkele jurken en bloesen die kwetsbaar zijn en om reparatie vragen. In DePetrus komt te zijner tijd een grote vitrine met de topstukken uit de kledingcollectie.

Schenkingen

Deze maand ontving het Vughts Museum diverse schenkingen. Van Boudewijn Reijenga kreeg het museum een ansichtkaart met bijbehorend cliché van Zionsburg. Mevrouw Monique Baudoin bracht een tekening van Theo Grips en vijf singles van het Jeugdcentralekoor. Mevrouw Hanneke Das-Horsmeier deed enkele keren een schenking, waaronder oude foto´s van Villa De Braacken. De heer J. Verdonk schonk het museum een weegschaal uit een Vughtse groentewinkel.